Коя съм аз?

Аз съм една щастлива жена! Имам любовта на трите си деца и две прекрасни внучки; съкровените спомени за единствения мъж, до когото исках да остарея… Богата съм с обичта на своите скъпи родители и близки, приятели и почитатели на моето изкуство. Дано ме запомнят като Българката, която заръчва на деца и внуци да помнят:

„…че всичко тук – във звук и шарка, в камък;
със обич сътворено, ще векува!
Щом корена си носим в жива Памет,
ще бъде Българско, додето свят светува!”

Казвам се Тоня Борисова и съм родена през 1952 година в гр. Димитровград. Завърших с отличие Българска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново и Кинопедагогика – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” – София. Родственица съм на видния писател и общественик Захари Стоянов. Майка съм на три деца.

12235037_10207074506875354_7939962210904948199_n

Пиша поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактирам поетични книги. Реализирала съм над 650 авторски поетично-музикални спектакъла, на които съм организатор, сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от всички фолклорни области на България. В спектаклите ми наред с изтъкнати индивидуални изпълнители, оркестри, хорове и ансамбли, участват и млади таланти. Голяма част от спектаклите служат за благотворителност.

Активно работя за съхраняване на фолклорното богатство като водеща на национални и международни фестивали. Имам многобройни публикации в литературния и периодичен печат; в сборници и антологии. Стиховете ми са превеждани на френски, немски, английски, украински, руски, португалски, чешки, турски, фарси и есперанто. В авторско изпълнение, те звучат по БНР и частни радиа. Телевизии с национален обхват излъчват мои спектакли и филм-портрети.

По стиховете ми са композирали акад. Марин Големинов, проф. Херма ван Шайк Ламбермонт ( Холандия), проф. Александър Йосифов, проф. Кирил Стефанов, Божидар Гатев, д-р Анжела Тошева, Маестро Валентин Стамов, Стефан Диомов, Валери Костов и др.

Носителка съм на награди от националните поетични конкурси:

 • „Св. Георги Победоносец”-2000г. – за патриотична и гражданска поезия
 • „Стоян Дринов”-2004г. – за детска литература

Автор съм книгите:

 • „Приказка за Добротата“, пет издания, първо– 1996г., последно – 2009г.;
 • „Жива Памет” – 1997г.
 • „Царевград Търнов – Всеславният” – 2000г.
 • Път от Светлина в Безкрая“ – 2016г.

Подготвени за печат са книгите:

 • „Ризи от коприва” – автобиографичен роман;
 • „Възлопис” – лирика;
 • „Тайнства” – лирика;
 • „Пътеки към душата на България” – гражданска поезия;
 • „Мостовете на духовността“ – сборник статии, есета, литературна критика;

Издаване очакват също книгите със стихове за деца – „Художник” и ”Приказна огърлица”; сборникът с хумористични разкази  „Чешити”, всичките великолепно илюстрирани от Сълзица Борисова.

Сценарист съм на 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към душата на България”, създадени в тандем с покойния ми съпруг режисьор-оператора Александър Борисов и продуцирани от Фондация „Сълзица за Вас“. През 2008г. за сценариите на филмите „До коляното на Господ“ и „Дар от Сълзица“, бях наградена с престижната награда за сценарий на Международния Кинофестивал БАЛФЕСТ в гр. Пловдив.

През 2011г. на същия фестивал, заснетият по едноименната книга-спектакъл авторски филм „Жива памет“ бе награден със специалната награда за най-хуманни послания.

От 2000г. до 2010г. съм Председател на Фондация „Сълзица за Вас”, работеща в подкрепа на млади дарования в нужда и неравностойно положение, без разлика на етническа и религиозна принадлежност. За жалост, след кончината на съпруга ми през 2010 година, Фондацията прекрати дейността си.

За личен принос при възпитанието на младите поколения на България в дух на патриотизъм, хуманизъм и гражданско достойнство, през 2008г. бях удостоена с Почетния знак-медал „За хората с добри сърца”, присъждан от Фондация „Помогни на нуждаещите се” и асоциираните й структури ЧПК „Източен Европейски Образователен Център”, Граждански форум „Съвет на нацията” и Национален Интелектуален Парламент по Евроинтеграция.
През 2012г. спечелих подкрепата на публиката в онлайн гласуването на Националната класация ПАЗИТЕЛ НА ТРАДИЦИИТЕ, проведена от АРИЗ-7 под патронажа на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и еврокомисар Кристалина Георгиева.

През 2016г. получих Почетен медал на Фондация „Васил Левски – Дякона” и Почетен плакет на Община Панагюрище. През ноември 2017г. ще отбележа 50 години сценична дейност.